60 YILDIR DOKUNMUYORDU…

ÇEKMEN BEZİ YENİDEN ÜRETİLİYOR

Alaplı ilçesi Hasanlı köyü Kalkındırma Derneğinin İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığınca desteklenen "ÇEKMENE CAN VEREN HAS ELLER" Projesinin kursiyerleri ilk ürünlerini üretti.

Küçükkaymaz Ortaokulunda açılan 11 El dokuma tezgahından oluşan Atölyeyi   Alaplı ilçe Kaymakam'ı Saim ESKİOĞLU beraberinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik ile ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

El tezgahı Alaplı ilçesinin Alaplı çekmen bezi eski kültürü, ortalama 60 yıldır dokunmayan bez bugün hayata geçmeye çalışılıyor. Kurs ile ilgili Alaplı Halk eğitim merkezinin tahsis ettiği Öğretmen Öznur Yılmaz Beşevli Kaymakam Eskioğlun’a şu bilgileri verdi, “Beşevli kursumuz 6 Şubatta başladı,bir haftada tezgahları kurduk,bir haftada ip çözgü ve tezgahlara ip geçirme işini yaptık bez dokumaya başlıyalı 4gün oldu kısa bir zamanda kursiyerlerimiz beklediğimizden fazla özen ve önem göstererek normal bez dokumaya başladı.Bu gün ilk ürünümüzü aldık” dedi.

Hasanlı köyü Muhtar'ı ve aynı zamanda Dernek Başkan'ı Recep Tufan Kaymakam Eskioğlu'na şu bilgileri verdi “kursumuza 26bayan kayıtlı talep çok projede talebimiz 20  tezgahtı 10 tezgah verdiler. Eğitim 2017 Şubat ayında başladı. Kursumuz 1120saat bez dokuma,280 saat nakış kursu olarak planlandı,kursumuza alaplı halk eğitim merkezi 2,öğretmen tahsis etti,Alaplı Halk eğitim merkezine teşekkür ederim dedi. Alaplı ilçe Kaymakam'ı Saim Eskioğlu ziyaretinde böyle olumlu,azimli bir atölye ve kursiyerleri görmem beni çok memnun etti gerçekten çok güzel bir proje, yatırıma ve istihdama yönelik,işsizliğe çare köyden şehre göçü önlemek için güzel bir proje sizi ve tüm kursiyerleri,köy halkını tebrik ediyorum dedi. Eskioğlu bizlerde devlet olarak üstümüze düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız, bizim yapacağımız nevarsa yaparız dedi, Eskioğlu çok mutlu olduğunu ve  üretilenürünlerin pazarlanmasında yardımcı oluruz” dedi.