(Cevdet AKGÜN/ÖZEL HABER)
DEVA Partisi İl Başkanı Av. Fatih Keleş, Filyos Endüstri Bölgesinin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) devredilmesinin ardından bölgenin sınırlarının genişletilmesi için başlatılan çalışmaların tarım ve hayvancılığı yok edeceğini açıkladı. 
Çağ Çelikten sonra bir başka firmanın da bölgeye hurda demir eritme fabrikası kuracağı ve Tosyalı Holdingin de gübre fabrikası kurma çalışması başlattığını ifade eden DEVA Partisi İl Başkanı Av. Fatih Keleş, Termik santrallerle hava kalitesinin yok olduğu Zonguldak’ta halkın yaşam alanlarının iyice yok edildiğini ifade etti. Tarım alanlarının yok edilmesinin nasıl bir cinayet olduğunu pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşında görüldüğüne vurgu yapan Keleş, Lojiktik üstünün de birkaç kişiden başka kimseye faydası olmayacağını söyledi.
Keleş yaptığı açıklamada, “ Filyos Endüstri Bölgesinin, ırmağın doğu yakasında kalan yaklaşık 300 hektarlık bölümü TPAO’ya devredilmiştir. Geri kalan yaklaşık 300 hektarlık alan ise Tosylı Holding’e Gübre Fabrikası, Denizli Tekstil Sanayi’ye de Elektrik Ark Ocaklı Paslanmaz Demir Çelik Üretimi (Hurda Demir Eritme) Fabrikası kurması için tahsis edilmiştir. Çevresel etkileri son derece yüksek olan bu tesislerin ÇED başvuru dosyaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde ilan edilmiştir.
“PLANLARA AYKIRI DAVRANILIYOR”
Bu yatırımlar Filyos Vadisi Projesinin planlama ilkelerine aykırıdır. Proje kapsamında ne gibi yatırımların yapılacağı, BAKKA tarafından yayımlanan ve altında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Zonguldak Valiliğinin kurumsal imzasının bulunduğu filyosvadisi.com adlı resmi internet sitesinde NACE kotlarıyla birlikte açıklanmıştır.  Bu tesislerin NACE kotları, açıklana kotlar arasında bulunmamaktadır.
Ayrıca Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinde, Çağ Çelik tarafından ikinci bir Elektrik Ark Ocaklı Paslanmaz Demir Çelik Üretimi (Hurda Demir Eritme) Fabrikası projesi de bulunmaktadır. Başta Zonguldak TSO olmak üzere bazı çevreler TPAO’nun devreye girmesiyle kendi kurgularının bozulduğu, bölgedeki yatırımcılara yer kalmadığı gerekçesiyle Endüstri Bölgesinin genişletilmesini istemektedir. Bizzat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Filyos Endüstri Bölgesi’nin genişletilmesi için bakanlıkça çalışma yürütüldüğünü ifade etmiştir. Bu doğrultuda, halihazırda Serbest Bölge olarak planlanmış alanın 335 hektarlık bölümünün Endüstri Bölgesine dahil edilmesi çalışmaları devam etmektedir. Yine Serbest Bölge olarak planlanmış Filyos Irmağı’nın doğu yakasındaki 303 hektarlık alandaysa Lojistik Merkez planlanmaktadır.
“BİRİNCİ SINIF ARAZİLER YOK EDİLECEK” 
Irmağın batı yakasında, Çayköy ile Yukarıdere arasındaki 98,4 hektar alanda Hayvancılık OSB, Yukarıdere ile Şahnalar mevki arasındaki 168 hektar alandaysa Tarım OSB planlanmaktadır.  Planlanan 900 hektarı aşan alanın tamamı birinci sınıf tarım arazisidir ve tamamı ekili vaziyettedir. Plan hayata geçirildiği takdirde, Filyos’tan Çaycuma Köprüsü’ne kadar olan bölgenin en değerli tarım alanlarında hiçbir tarımsal üretim yapılamayacağı gibi hayvancılığa da kapatılacaktır. Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna Savaşı tarımsal üretimin ülkenin gıda güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. Yerli kaynakları yok eden ithal ikameci politikalar tümüyle çökmüş, vatandaşın en temel gıda olan ekmek, yağ ve şekere erişiminde bile sorun yaşanmıştır. Filyos Irmağı yukarı çığırlardan getirdiği alüvyonlu toprağı Çaycuma düzlüğünde tarım alanlarına dönüştürmektedir. Irmak toprak üreten bir fabrikadır. Dünya durdukça üretmeye devam edecek bu fabrikanın üzerine beton döküp ekonomik ömrü 40-50 yıl olan fabrikalar kurmak cinayettir” diye konuştu.