CHP 23’üncü dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın geldiği Zonguldak’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu. Akın, TBMM’de maden kanunu konusunda verdikleri mücadeleyi de hatırlatarak, Zonguldak’ı kömürden ayırmak isteyenlerin bu kente en büyük kötülüğü yapacağını söyledi. 
Harun Akın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Benim şehirde olduğumu  öğrenen Zonguldak’ta yıllarca kömür işi yapan değer verdiğim bir arkadaşım telefon İle aradı, uzun uzun konuştuk. Siyasetimin aktif geçen tüm sürelerinde Zonguldak’ın TTK’nun gelişmesi için,maden işçilerimizin ve Taş kömürünü ülkemiz ekonomisine kazandıran işletmeci arkadaşlarımın tüm sorunlarını çalışmalarımın  en başına oturtmam sebebi ile yıllardır aktif siyaset içinde olmamama rağmen,şu an görev yapan bir çok sorumlu siyaset insanı varken çaresizliğini benim ile paylaşması beni öncelikle çok mutlu etti.
Ama Zonguldak adına çok üzüldüğümü hem kendisine ilettim hem de siz değerli arkadaşlarım İle paylaşmak istedim. ”26 Mayıs 2004 TBMM’de Maden Kanunu görüşmeleri yapılıyor. Ben Zonguldak Milletvekili olarak Zonguldak kömürü ve TTK ile ilgili görüşlerimi , TTK’nun Maden Kanunu kapsamına alınması İle ilgili görüşlerimi kürsüden paylaştıktan sonra söz alan dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler, bana cevaben ,ismimi geçirerek şunları söyledi; Sayın Akın kürsüden bölgene selam veriyorsun ama  gerçek bu değil,biz Enerji Bakanlığı olarak Zonguldak’ta öyle bir iş yapıyoruz ki bunun adı KAZAN,KAZAN , dedi.
Zonguldak’ta kademeli olarak TTK’na 5.000 ,özel  maden şirketlerine 5.000 olmak üzere 10.000 kişi istihdam sağlayacağız. TTK’da 4.5 milyon ton, Özel sektörde 5 milyon ton kömür üreteceğiz dedi. Ben yerimden kalkarak, kayıtlara geçer şekilde cevap verdim. Sizin bu söyledikleriniz olursa biz özür dileriz ama sizin bu söyledikleriniz olmaz ise TTK bitecek, Zonguldak’ın yerel kömür işletmeleri iflas edecek ,dedim.
“BU KENTİ KÖMÜRDEN AYIRMAK BÜYÜK KÖTÜLÜK OLUR”
Bugün 2022 Mart , tam 18 yıl sonra o gün bizim söylediklerimiz tam anlamıyla gerçekleşiyor. Biz haklı çıkmak istemezdik. O gün TBMM’de yüzüme söylenen sözler yerine getirilse bugünçıkıp özür dileyerek alkışlardık. Maalesef bugün geldiğimiz noktada telefon İle sorunlarını dinlediğim arkadaşımın söyledikleri,gördüklerimiz ve izlenen kömür politikaları Zonguldak kömürünü bir çıkmazın içine sokmuş gözüküyor. Zonguldak kömür ile var olmuş bir kent. Geleceğe yürürken en önde hep kömür olmalı. 180 yıldır kömür çıkarıyoruz, 150 yıl daha çıkacak kömürümüz var. Kömürü yeryüzüne çıkarmak adına 5.000 madenci şehiti , on binlerce meslek hastası olan Zonguldak bunları hak etmiyor. Zonguldak’ı kömürden ayırmak Zonguldak’a yapılacak  en büyük kötülüktür” dedi.

(Cevdet AKGÜN)