Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği (ZODOD) Başkanı Ayhan Kefeli:

“Hayat kurtaracak bağışçılara çok ihtiyacımız var”

Türkiye’de organ bağışı ile birlikte derneğin faaliyetleri konusunda bilgiler veren Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği (ZODOD) Başkanı Ayhan Kefeli, organ bağışının Türkiye’de istenilen düzeyde olmadığı için birçok hayatın solduğunu söyledi.

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği (ZODOD) , kentte böbrek nakli bekleyen 623 diyaliz hastası olduğunu kaydederek, “Organ bağışı bu hastaların hayata tutunmaları için çok önemli, çünkü her yıl 4 bin civarında hasta organ bağışı listelerine eklenmekte ve 2 bin hastada bekleme listelerinde beklerken hayatını kaybetmekte” dedi.

“9 YILDIR HAYAT KURTARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği (ZODOD) “İlimiz ve Türkiye genelinde organ bağışı konularında her türlü çalışmayı yapmak amacı ile 2007 yılında kurulan ve 9 yıldır hizmet veren bir derneğiz. Zonguldak’ta 590 hemodiyaliz 33 civarında da periton diyaliz hastamız var. Bugüne kadar 100 civarında nakil hastamız var ve onların takibini de yapıyoruz. Bizim en büyük amacımız insanlara her alanda ve her platformda organ bağışı konusunu en iyi şekilde anlatabilmek. İnsanlar organ bağışını bilmiyor. Organ bağışını anlatmak amacıyla, stantlar açtık bir takım etkinliklerle vatandaşları organ bağışı konusunda bilinçlendirmeye ve teşvik etmeye çalıştık” dedi.

“ÜLKE GENELİNDE 68 BİN DİYALİZ HASTASI SIRA BEKLİYOR”

Dernek faaliyetlerine başladıkları günden bugüne diyaliz hastalarının sayısının çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken Ayhan Kefeli; “ Geçen sene ile bu sene arasında yaklaşık yüzde 10’a yakın hastamızı kaybettik ancak yeni hastalarla mücadeleye devam ediyoruz. Türkiye genelinde bu sorun daha fazla. Şuanda 68 bin kardeşimiz diyaliz tedavisi görmekte, 28 bin kardeşimiz bekleme listelerinde her gün bir organ bulma ümidi içerisinde yaşamaktadırlar. Maalesef her yıl 4 bin civarında hasta bu listelere eklenmekte ve 2 bin hastayı da bekleme listelerinde beklerken kaybediyoruz” diye konuştu.

“DİYALİZ TOPLUMSAL BİR HASTALIKTIR”

Diyaliz hastalığının toplumsal bir hastalık olduğuna dikkat çeken ;(ZODOD) Başkanı Ayhan Kefeli “Bizim hastalarımız diyaliz raporu aldıkları zaman yüzde 90 engelli raporu ile tedaviye başlıyorlar. İçerisinde spastik engelli, bedensel engelli, görme engelli, zihinsel engelli olan ve diyaliz tedavisi gören hastalarımız var. Yüzde 90 engelli raporu aldığı için iş bulamayan, haftada 3 gün ve günde 4 saat diyaliz makinesine bağlanması gerektiği için işveren tarafından işgücü kaybı olduğu gerekçesiyle çalıştırılmayan hastalarımız var. Nakil yaptırmış olan birçok genç kardeşimiz var ancak onlara da iş bulamıyoruz. Biz bu kardeşlerimizi de üretici hale getirmek istiyoruz.

“360 HASTA YAZDIRDIK, 40’I NAKİL OLDU”

Diyaliz hastası olan ve nakil yaptırmak isteyen hastaların kendilerine başvurmaları halinde gerekli bilgilendirmeleri yaparak öncelikli olarak yakınından nakil işlemi gerçekleştirilemeyen hastalarımızı Ulusal Bekleme Listelerine yazdırıyoruz. Burada da 10’ar kişilik gruplar halinde bölge olarak Ankara’ya bağlı olduğumuz için anlaşma yaptığımız, Hastanelerde tüm randevu ve işlemleri ile giderlerini karşılayarak gönderiyor, gerekli tahlil ve tetkiklerini yaptırarak burada hasta verilerini oluşturuyoruz. Bu çalışmalarımız vesilesi ile 360 civarında hastamızı yazdırdık ve 40’a yakın hastamız derneğimizin yazdırması vesilesi ile nakil oldu” dedi.

“ İNSAN HAYATI PARA İLE ÖLÇÜLEBİLİR Mİ?”

Diyaliz hastalarının tedavileri ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle tedavi giderleri konusunda devlet eli uzandı. Bunu farklı yorumlayan, bir hasta için 30-40 bin TL para harcandığını söyleyen insanlar da var. Bunu söyleyen insanlara şunu sormak da lazım bir insan hayatı para ile ölçülebilir mi? Diğer yandan özellikle kronik hastalar ile ailelerinin neler kaybettiğini düşünüyorlar mı? Yaşanan olaylarda eşini, çocuğunu terk eden insanlar da gördük. Çalışamayan ve ekonomik imkanı bulunmayan insanlar da gördük. Dernek olarak bir insanımızın daha hayatını kurtarmak için harcadığımız çabanın karşılığında tek beklentimiz var o da Allah razı olsun cümlesidir. Bize verilecek tek ödül bu olur” ifadelerini kullandı.

“HASTALIKLARIN TAMAMINDA ERKEN TEŞHİS TEDAVİYE OLUMLU YANSIYOR”

Özellikle diyaliz hastalığının erken teşhis ile tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren(ZODOD) Başkanı Ayhan Kefeli ; “Erken teşhis için yılda 1 kez olsun kan ve idrar tahlili yaptırmak yeterli olacaktır. Zonguldak’ta eksikliği bulunan bir de doktor sorunu var. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda oluşan böbrek probleminin teşhisi noktasında Çocuk Nefroloğu yok. Bu noktada Kamu Hastaneleri Birliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Üniversite ve Özel Hastane yetkililerinin de hekim talebine cevap vermeleri gerekiyor. Küçük yaştan itibaren yaşanan böbrek rahatsızlıkları tedavi edilmediği takdirde hastayı ilerleyen yaşlarında diyaliz hastası haline getiriyor” diye konuştu. Barış DOĞAN