Aralarında Bülent Ecevit Üniversitesi'nden  Prof.Dr. Mustafa Sözen'in de bulunduğu Türk bilim insanları 22 gün süren Arktik seferini tamamlayarak  Türkiye’ye döndü.

2. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi katılımcıları, 22 günde Arktik Okyanusu’nda Türkiye’den 40 derece kuzeye çevirdikleri rotaları üzerindeki Barents Denizi’nde bulunan 24 farklı örnekleme noktasında inceleme yaptı.

Bilim ekibi, zooplankton, fitoplankton örneklemeleri, denizdeki kirleticilerin belirlenmesi, deniz suyu fiziksel parametrelerinin takibi, mikroplastik gibi konularda denizel alanda, atmosferik kirlilik gözlemleri, meteorolojik gözlemler, gemi ticaret rotalarının çevreye etkileri, deniz buzlarının gözlemlenmesi ve deniz memelerinin takibi konularında 14 farklı proje için bilimsel araştırmalarını tamamladı.
9 kişilik bilim ekibi, PolarXplorer isimli 42 metrelik araştırma gemisi ile Arktik Okyanusu’nda bulunan Barents Denizi’nde seyir gerçekleştirdi.
Türk bilim insanları yaklaşık 4 bin kilometre yol yaparak tamamladıkları sefer boyunca, 82 derece kuzey enleminde başlayan deniz buzlarını ve Svalbard takım adalarındaki buzulları gözlemledi.
Buzulların önünde Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Başar (sol2), Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kpt. Özgün Oktar (sağda), Uzak Yol Vardiya Zabiti Kpt. Doğaç Baybars Işıler (solda), Dr. Atilla Yılmaz (sağ2), Prof. Dr Mustafa Sözen (sağ3) ve Doç. Dr. Fatma Öztürk (sol3) Türk Bayrağı ile fotoğraf çektirdi.
Bilim insanlarına çalışmalarında 6 kişilik gemi personeli destek oldu. Ekip vakit buldukça gemide spor yaptı. 24 saat gündüz yaşanan Arktik bölgenin bu döneminde, havanın açık olduğu zamanlarda Ay da görüldü.
Türk bilim ekibi, sefer sırasında Svalbard’ın Spitsbergen Adası üzerinde bulunan Polonya’ya ait Polonya Kutup Araştırma İstasyonuna ziyarette bulundu. Ekip, istasyon yöneticisi Natalia Gruda’dan bilgi alarak üste bulunan laboratuvarlar, meteoroloji istasyonları ve sosyal alanları gezdi.

Ekibi Spitsbergen Adası’nın sahilinde karşılayan Polonyalı araştırmacı ve rehber Robert Szymko, nesli tükenmekte olan kutup ayılarından gelebilecek olası tehlikelere karşı güvenlik için ekibe silahlarıyla istasyon binasına kadar eşlik etti.