Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla dava açılan, aralarında sendikacı, memur ve öğrencilerin de bulunduğu 9 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı

 

Ankara Garı önündeki terör saldırısını kınamak için Zonguldak’ta düzenlenen basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan 9 sanığın, ilk duruşması dün Zonguldak Adliyesi’nde görüldü. 5.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya; BES Genel Başkanı Fikret Aslan, Haber Sen Genel Başkanı Cemalettin Yüksel, BTS Genel Başkanı Uğur Yaman, KESK eski Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Sendika Temsilcileri ve Zonguldak Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

2 SANIK DURUŞMAYA KATILMADI

Sanıklardan Funda Ayan ve Hakan Dilbaz mazeret göstererek duruşmaya katılmazken swanık avukatlarından Şerif Özgür Urfa “TCK’nın 299. Maddesi Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmasını talep ediyorum. Mahkeme aksi kanaatte ise mevcut başvuruların sonuçlarının beklenilmesini talep ediyorum. Müvekkillerim ve diğer sanıklar düşünce ve ifade hürriyetlerini kullanmışlardır. Bu kadar korkunç bir katliamdan sonra ölümü değil yaşamayı savunmak için bir araya gelmiş yetkililerden sorumluların bulunması taleplerini dile getirmiş, siyasilerin sorumluluklarını hatırlatmışlardır” dedi.

  Tutuksuz sanıklar Hüseyin Karadağ, Suna Altındağ, Hakan Dilbaz,  Funda Kaya, Zülfikar Ali Samsun, İsmail Yıldız, Zuhal Engiz, Recep Adıgüzel ve Bekir Atay suçlamaları kabul etmezken emniyetteki ifadelerini tekrar ettiklerini belirttiler. Tutuksuz sanıklardan Recep Adıgüzel ise üç sayfalık yazılı savunmayı hakime sunarak beraatini talep ederken Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianameye göre bir ila dört yıl hapis cezası ile cezalandırılması istenen tutuksuz sanıklar, duruşma sırasında emniyet tarafından çekilen fotoğraflarda kendilerini teşhis edemediler.

BİLİRKİŞİ TALEP EDİLDİ, İLERİ TARİHE ERTELENDİ

  Mahkeme, sanıkların görüntülerinin yer aldığı videolardaki konuşmaların dökümlerinin hazırlanması için bilirkişi talep etti. Duruşma 5 Ekim 2016 tarihine ertelendi. Tutuksuz yargılanan sanıklar, duruşma çıkışında alkışlar ve sloganlar eşliğinde karşılandı.

“ÜZGÜN DEĞİL ÖFKELİYDİK”

Açılan davanın sanıklarından BES Şube Başkanı Zuhal Engiz, duruşma salonu çıkışında yaptığı açıklamasında Türk Ceza Kanunu 299.maddesinden dolayı kendilerine dava açıldığını ve gerçekleştirdikleri eylemde üzgün değil öfkeli olduklarını vurgulayarak, “10 Ekim katliamından sonra, Konfederasyonumuzun almış olduğu 2 günlük grev kararı ardından biz bu kentte sokaklardaydık. Ankara’da yitirdiğimiz canlarımızın matemini tutmak için sokaktaydık. Üzgün değil öfkeliydik. Öfkemizi kusmak için sokaklardaydık. Demokratik hakkımızı kullandık. Katile katil dedik, hırsıza hırsız dedik. Hakkımızda Türk Ceza Kanunu 299.maddesinden dava açıldı. Demokratik hakkımızı, ifade hakkımızı kullandık. Simdi hepimiz buradayız. Tüm ülkeden dostlarımız bize desteğe geldiler. Bizde su an mahkemeyi bekliyoruz” dedi.

 

“AKIL ALMAZ İDDİALARLA YARGILANIYORUZ”

Zülfikar Ali Samsun ise konuşmasında akıl almaz iddialarla yargılandıklarını dile getirerek, “Gençlik olarak adalet aradığımız için, gençlik olarak katliamlara uğradığımız için bir şeylere itiraz ediyoruz. Bugün akıl almaz iddialarla yargılanıyoruz. Katliamları hakaret olarak sayıyorlarsa gitsinler katilleri yargılasınlar, mağdurları değil. Her zaman dik duruşumuzdan ödün vermeyeceğiz, her zaman dik duracağız, adaletsizliğe ve savaşa geçit vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“CEZALARIMIZ, ONUR APOLETLERİMİZDİR”

Sanıklara destek olmak amacıyla Adliye’ye gelen ÖDP İl Başkanı Ali Deliak ise konuşmasında diktatör ve katillere her zaman karşı duracaklarını ve bu yolda alacakları cezaların kendilerinin onur apoletleri olduğunu vurgulayarak, “Arkadaşlarımıza destek olmaya geldik. Diktatörlere, katillere her zaman karşı duracağız. Bunların karşılığı ceza olabilir ama onlar bizim onur apoletlerimizdir.  Sonuna kadar arkadaşlarımızla beraberiz, yanlarındayız ve dayanışma içindeyiz herkes bilsin” ifadelerine yer verdi. (AYCAN KARADAĞ)