Zonguldaklı bilim insanı Dr. Ümit Kartoğlu Varşova’da, LugwigRajchman bilim ödülünü kazandı. Kartoğlu ödülünü Gezi Parkı direnişçilerine adadı.

 

Çalışmalarını Dünya Sağlık Örgütünde sürdüren Zonguldaklı bilim insanı Dr. Ümit Kartoğlu Polanya’nın başkenti, Varşova'da LugwigRajchman adına verilen bir bilim ödülünü aldı. Ödül törenin birkonuşma yapan Dr. Kartoğlu, ödülünü orantısız güç kullanımı nedeniyle yaralanan barışçıl Gezi Parkı protestocularına, zor koşullar altında yardım etmeye çalışan, Hipokrat yemini altında görevini yapan hekim arkadaşlarına ve üyesi olmaktan her zaman onur duyduğu Türk Tabipleri Birliği’ne armağan etti. Kartoğlu konuşmasında, “LugwigRajchman adına verilen bu bilim ödülünü almaktan büyük onur duyuyorum. Sahada donmadan etkilenen aşıların belirlenmesine yönelik, güvenirliği tam olan çalkalama testinin bilimsel temellerini oluşturan bu araştırma sırasında büyük özveriyle çalışan Polonya Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’ndeki çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Sizler olmadan bunu başaramazdık” dedi.

 

GEZİ PARKI PROTESTOCULARINA ARMAĞAN EDİYORUM

Ödülün Ludwig Rajchman adına olmasının kendisinde apayrı yeri olduğunu söyleyen Kartoğlu, “Yaşamımın son 20 yılında bu büyük bilim adamıyla yollarımız kezlerce kesişmiştir. Ludwig Rajchman şu anda çalıştığım Dünya Sağlık Örgütü’nün atası durumunda olan Milletler Cemiyeti Sağlık Teşkilatı’nın 1921-1939 yılları arasındaki son başkanıydı. Ludwig Rajchman, daha önce çalıştığım UNICEF’in de kurucuları arasındaydı ve UNICEF’in ilk Yönetim Kurulu’nda Başkan olarak görev yapmıştı. Ludwig Rajchman yine, bugünlerde de küçük kızım Deniz Nala’nın devam ettiği Cenevre Uluslarası Okulu’nu (International School of Geneva) beş arkadaşı ile birlikte 1924’de kurmuştu. Bu büyük insan adına verilen bu bilim ödülünü almak benim için gerçekten büyük bir onurdur. Kişisel anlamda ise, bu büyük ödülü, ülkemde orantısız güç kullanımı nedeniyle yaralanan barışçıl Gezi Parkı protestocularına zor koşullar altında yardım etmeye çalışan, Hipokrat yemini altında görevini yapan hekim arkadaşlarıma ve üyesi olmaktan her zaman onur duyduğum Türk Tabipleri Birliği’ne armağan ediyor ve onları Varşova’dan sevgi ve saygı ile selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Ümit Kartoğlu kentimizin simge isimlerinden veteran atlet Safder Kartoğlu’nun çocuğu. (Barış Doğan)