Ereğli ilçesinin Tepeören köyü sahilinde bir vatandaşın kıyı kenar çizgisi içinde başlattığı çalışma tüm hızıyla sürerken, vatandaş, “Devlet nerede?” diye soruyor

Karadeniz Ereğli ilçesinin Tepeören köyünde bir vatandaşın kıyı kenar çizgisi içinde başlattığı inşaat gören herkesi hayrete düşürüyor. Falzelerin tam üstündeki kayalık bir alanda devam eden inşaat, denizden bakınca adeta bir sur görüntüsü sergiliyor. Bazı vatandaşların CİMER’e şikayet etmesine karşın tüm hızıyla süren inşaat, “Bu kadar cesur şekilde kıyı kenar çizgisi içinde böyle bir inşaat yapan vatandaş, bu gücü nereden alıyor?” sorusunun sorulmasına de neden oluyor.

BIRAKIN KALE SURU GİBİ DUVARI ÇİT ÇEKMEK BİLE YASAK

3621 Sayılı Kıyı Kanunu’nun “Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Sahil Şeridi, Planlama ve Yapılanma Kıyının Korunması” başlıklı 2. bölümünün “Yapı Yasağı ve Kıyıda Yapılacak Yapılar” başlılık 6. maddesinde “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz.  Duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez” deniyor. Bırakın kale suru gibi duvar yapıp ev dikmeyi, çit çekmenin bile yasak olduğu kıyılarda, bu şekilde bir yapılaşmaya gidilmesi “Devlet Tepeören’e uğramıyor mu?” yorumlarının yapılmasına neden oluyor.