Filyos Endüstri Bölgesi’ne yönetici şirket olarak atanan Tosyalı Holding, aynı yere, yılda 2 milyon ton kapasiteli bir gübre fabrikası projesi geliştirdi. Holding, yatırım maliyeti 2 milyar dolar olarak açıklanan tesisle ilgili hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) doyasını Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığına sundu. Yetkisini kullanan Bakanlık işlemleri hızlandırmak için ÇED Halkın katılımı Toplantısı’nın yapılmamasına karar verdi. ÇED’in halktan kaçırıldığını iddia eden çevreciler, Çaycuma Çevre Gönüllüleri adıyla bir araya gelerek, “kararın iptali” için Zonguldak İdare Mahkemesinde dava açtı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA TÜM TARAFLAR İTİRAZ ETTİ

Avukatları Yakup Okumuşoğlu aracılığıyla kapsamlı bir dilekçe veren çevre gönüllüleri, bilirkişi ücreti dahil 25 bin lirayı bulan masrafı aralarında toplayarak mahkemeye yatırdı. Tayin edilen bilirkişi alanda yaptığı inceleme gezisinin ardından raporunu yazdı. ÇED Raporu’nda pek çok yanlış, eksik ve özensizlik tespit eden bilirkişi heyeti, buna karşın yatırımda kamu yararı olduğunu bildirdi. Bilirkişi raporuna hem çevre gönüllüleri hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem de Tosyalı Holding itiraz etti.

Perşembe'de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Perşembe'de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

BÖYLE RİSKLİ BİR TESİSE MAHKEMENİN GEÇİT VERMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Çaycuma Çevre Gönüllüleri Sözcüsü Züleyha Nur, “Holding’in Filyos’ta kurmaya çalıştığı gübre fabrikasına karşı açmış olduğumuz davanın duruşması 19 Nisan Çarşamba günü Zonguldak Adliyesi’nde görülecek. Duruşma Saat 11.30’da Zonguldak İdare Mahkemesinde başlayacak. Avukatımız Yakup Okumuşoğlu’nun savunma yapacağı duruşmada, bazı arkadaşlarımız da söz alarak görüşlerini açıklayacak. Yaşadığımız bunca felaket ortadayken ırmak yatağı üzerindeki alüvyonlu araziye böle bir tesisisin kurulmasına mahkemenin dur diyeceği umudunu taşıyorum. Çarşamba günkü duruşmaya tüm doğa gönüllülerini, Zonguldak sevdalılarını bekliyoruz.” dedi.