Çaycuma ve Zonguldak İçin Gelir Kapısı Olabilir...

Genel olarak Kocayemiş olarak bilinen ve Çaycuma çevresinde; bıyırdım, biridim, biridin, biryedim gibi adlar başta olmak üzere birçok adla anılan bu vitamin deposu doğal meyve bilinçsiz kesim nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kalp damar, şeker hastalığından tutun da bağırsaklardaki kurtların temizlenmesine kadar birçok sağlık sorununun doğal ilacı konumundaki bıyırdım, aynı zamanda antiseptik, idrar söktürücü ve müshil etkisi göstermektedir. Ayrıca yaprakları kanamayı durdurucu, idrar yolları için antiseptik olarak, yüksek tansiyon ve diyabet gibi konularda da faydalıdır. Geleneksel kullanımının yanında, zengin bir antioksidan özelliği de bulunan bıyırdım, vitamin C, vitamin E içermektedir. Bu nedenle sağlığı destekleyen önemli bir besindir.

Çaycuma dağlarında bolca bulunan bıyırdım ağacı, çabuk yanması ve yüksek ısı vermesi nedeniyle köylülerce bilinçsizce kesilip talan edilmektedir. Her ne kadar yemişi toplanıp semt pazarlarında satılarak ek gelir getiriyor olsa da köylülerimizin özellikle bıyırdım fidanlarının yakacak olarak kullanmamaları konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Kaynak: http://www.caycumasanat.com 
Yazar: 
Mevlüt Kırnapçı