Kütüphanelere ödenek çıkar, kitaplar alınır. Zaman zaman bağışlar yapılır. Gün gelir, artık o kitapların bir kısmı hizmet dışı kalır. Toplu pazarlık usulü ile-ya da ihale yöntemi ile satışa çıkar. Genellikle sahaflar, özel meraklılar bu satışları takip eder, satın alır.

Peki… Niye elden çıkarılmak istenen bu kitaplar satılır?

Çoğu kilo ile satılan kitaplardan önemli gelir elde edilmeği bilinir..

Okullarda kütüphane kurmak istediğinde başvurulan yollardan biri kitap toplama kampanyalarıdır. Vatandaşlar eski-yeni kitap bağışında bulunur..

Son yıllarda hapishaneler içinde kampanyalar yapıldığını görmekteyiz.

Bir de Belediyelerin, özel kuruluşların kütüphaneleri vardır.

Hizmet dışı kalmasına karar verilen kitaplar, öncelikle okullara dağıtılamaz mı?

İl Milli Eğitim önderliğinde bir organizasyon yapılamaz mı?

 

*   *   *

İl Halk Kütüphanesinin “Gezici kitaplığı – Kütüphanesi “ vardı. Araç hurdaya çıkanca hizmet durdu. Artık eskisi gibi şehirden uzak yerleşim yerlerine kitap taşına-okurla buluşmasını sağlama ortadan kalktı. Aradan uzun zaman geçmesine karşın yeni kitap dağıtım aracı alınmadı.

Galiba alınmayacak…

Belediyeler halk otobüsü sistemine başladıktan sonra bazı otobüsler garajlara çekildi. Değişik sosyal etkinliklerde zaman zaman kullanılıyor. İçlerinden b1r-ikisi bakım-onarımla gezici kütüphane şekline çevrilir, “Gezici Kütüphane “ hizmeti kaldığı yerden devam edebilir. Özellikle köylere, vatandaşın ayağına, geçmişte olduğu gibi düzenli kitap gidebilir. Halkın okuma alışkanlığı kazanmasına katkıda bulunulabilir.

Yetkililerden bu hizmeti gerçekleştirmelerini bekliyorum.