“Muhteşem Yüzyıl Dizisi yerine Muhteşem Rezalet desek daha doğru olur”

 

Türkiye’de doğan ilk şehzade ünvanına sahip, Sultan II. Abdülhamid Han’ın torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Sultan II. Abdülhamid Han’nın hayatının anlatıldığı “Eskitilmiş Kılıç” adlı tiyatro oyununu izlemek için geldiği Zonguldak’ta Halkın Sesi Gazetesi Haber Muhabiri H.Demir Demir’in sorularını yanıtlayarak gündeme dâhil önemli açıklamalarda bulundu.

Yıllardır okullarda tarihimizi yanlış anlatıldığını söyleyen şehzade torunu Osmanoğlu, “bana okulda vatan haininin torunusun bile dediler” şeklinde konuştu. Siyasete gireceğinin sinyalini veren Osmanoğlu, “ilerleyen zamanlarda böyle bir düşüncemiz var” dedi. AKP ile PKK arasında çözüm sürecine de değinen Sultan II. Abdülhamid Han’ın torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, “kararı aziz milletimiz televizyonlarda, sokaklarda ve sandık başında en doğru şekilde verecektir şeklinde konuştu.

Şehzade Kayıhan Osmanoğlu ile Halkın Sesi muhabiri Demir Demir arasında daha sonra şu diyaloglar gündeme geldi:

-Sultan II. Abdülhamid Han’nın hayatının anlatıldığı “Eskitilmiş Kılıç” adlı tiyatro oyunuyla ilginiz ve bağınız nedir?

-Ben “Eskitilmiş Kılıç” adlı tiyatro oyununun proje danışmanıyım. İlk çıktığından beri oyunu yazan Mustafa Akif Ekşi’nin yazıp yönetmenliğini üstlendiği Sami Gülbaba, proje başlamadan sağ olsun bize geldi, danıştı, sordu. İlk çıktığı günden beri hem takip ediyorum ve her oyunda bulunuyorum. Çünkü çok güzel anlatılmış bir tarih oyununu şahit oluyoruz.

-Yıllarca haneden soyundan gelen Osmanoğulları sürgün hayatı yaşadı. Bu sürgün hayatı için ne düşünüyorsunuz?

-Bizim Türkiye’deki ilk aile reisimiz Harun Osmanoğlu’dur. İlk Türkiye’ye o geliyor. Akabinde bizler de İstanbul’da dünyaya geliyoruz. Ailemin birçoğu yurt dışında farklı farklı yerlerdedir. 1974’den beri bizler İstanbul’dayız.

-Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Osmanlı tarihini gerçekten anlatıyor mu?

-Ben Şahsen Muhteşem Yüzyıl dizisi demek istemiyorum. Muhteşem rezalet desek daha doğru olur. Bizim dedelerimiz at üzerinde savaşarak ülkeden ülkeye, şehirden şehre fethederek koca bir tarih yazmışlardır. Bizler böyle bir ecdatların torunlarıyız elhamdülillah. Muhteşem rezalet dizisindeki anlatılan yanlışlar bizleri üzmektedir. Çünkü sürekli dedelerimizi anlatmıyor. Sadece haremi anlatıyor. Buda maalesef hem bizi hem aziz Türk milletimizi üzüyor. Biz bunlara ne destek çıkıyoruz ne de sahipleniyoruz. Keşke iyi bir şey olsaydı ya da keşke başlamadan önce bize sorsalardı belki böyle olmazdı.

-Osmanlı hanedan soyundan geliyorsunuz. Osmanlı’yı en iyi bilenlerden birisiniz. Osmanlı hakkında bir dizi ya da bir film yapmayı düşünüyor musunuz?

-“Eskitilmiş Kılıç” adlı tiyatro oyunundan sonra biz Sultan Abdulhamid Han’la başlayıp, gerçek bir tarihi sinemada aktarmak istiyoruz. Sonra da tabii ki fırsat olursa ve zamanımız yeterse, düzgün bir şekilde, hata yapmadan, elimizden geldiği kadar diğer padişahları da anlatmak istiyoruz. Belki kostümlerimizde bazı yanlışlar olabilir, bunlara özen gösteriyoruz ancak burada önemli bir şey bizler tarihi gerçek bir şekilde anlatacağız. Halkımıza ve halkımızdan ziyade bütün dünyaya anlatmak istiyoruz. 80 sendir 90 senedir bizlere yıllarca tarihimizi okullarda yanlış anlatılar. Hatta bana okulda vatan haininin torunusun bile dediler. Bunların bizi üzdüğünü söylemek istiyorum. Belki yapılan diziler yanlış diziler, yapılan filmler yanlış filmler bunlar bizi üzüyor. O yüzden en kısa zamanda biriyle başlayıp daha sonra diğer bütün padişahları iyi bir şekilde anlatmak istiyoruz.

-Daha önce siyasete girmeyi düşünmüşsünüz ancak babanız izin vermemiş şeklinde demeçler okudum. Bunları teyit edebilir misiniz veya yalan yanlış yazılanlar demeçler midir? Şu an siyaset içinde sizi de görecek miyiz?

-Düşüyor muyuz, evet daha önce sordular medya sağolsunlar bizler medyayı seviyoruz. Ailedeki söylenenler benim için önemli ancak girebilir miyiz, girebiliriz. Bu işler nasip her an her şey olabilir. Bizler kesin giriyoruz demedik. Zaten bizler düşündüğümüzü dile getirdik. İnşallah ilerde siyasete girer miyiz, bu işler kolay değil. Çünkü zaten bu ülkenin başındaki siyasetçileri hakikaten zor işler bekliyor ve zor işler başarıyorlar. O yüzden bizlerde kısmet olursa ilerleyen günlerde ya da yakın zamanda tabii ki böyle bir düşüncemiz var. Çeşit çeşit partilerden çokta teklifler alıyoruz.

-Şu an mevcut iktidar partisi AKP ile PKK arasında çözüm süreci dedikleri biz yakınlaşma söz konusu. Bu yakınlaşma için ne düşünüyorsunuz?

-Burada konu siyasi olduğundan dolayı bize söz düşmez. Ancak bu kararı aziz milletimiz en doğru şekilde, gerek sandık başında, gerek televizyon başında, gerekse sokakta en doğru cevabı verecek aziz milletimizdir. Ülkemizde terör örgütü, ülkemize halkımıza kim zarar veriyorsa elbette ne bu dünya da ne öteki tarafta cezasız kalmamalı. O yüzden rabbim her şeyin hayırlısını nasip etsin. Siyasetçilerimiz, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız ve diğer partililer eminim ki en iyi kararı onlar verecektir. Buna inanıyoruz. En nihayetinde en güzel cevabı aziz milletimiz verecektir. 

-Daha önce on yıldan fazla gazetecilik yapmışsınız. Şu an ki mevcut medyayı nasıl buluyorsunuz?

-Bizim üzüldüğümüz noktalar var. Tamam, medya çok güzel, inanılmaz güzel ve düzgün anlatıyorlar. Eskiden böyle değildi eskiye göre çok daha iyi. Ancak şu dönemde internette yazılan bazı yorumlara bakıyorum. Yorum yapan arkadaşlar bazen bizleri üzüyorlar. Bizler bu ülkenin bu evlatların torunlarıyız. Ve kalkıp arkamızdan yanlış ibareler kullanmaları bizleri üzüyor. Kaldı ki onlar değil internet ortamında aynı şekilde ki köşe yazarları bazen bizim adımıza yazıyorlar. Demek ki biz onlara rahatsızlık veriyoruz. İnşallah her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. Her şeyin hayırlısı diyorum.

-Teşekkür ederim. Sağ olun.

-Ben de teşekkür ederim.

(H.Demir DEMİR)