Yumurta, besleyici değeri ve çok yönlü kullanımıyla sofralarımızın vazgeçilmez parçası olarak her evde mutlaka yer buluyor. Bu nedenle, yumurtanın tazeliği, kalitesi ve güvenilirliği büyük önem taşıyor.
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta sektörüne yönelik önemli bir adım attı. Hem tüketici haklarını gözeten hem de gıda israfını önlemeyi hedefleyen yeni düzenlemeler, ‘Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ başlığıyla Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklikle birlikte sofralık yumurtanın raf ömrü için var olan ‘son tüketim tarihi’ ibaresi, ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ olarak değiştirildi.

TÜKETİCİYE ULAŞTIRILMA SÜRESİ 21 GÜNDEN 28 GÜNE ÇIKARILDI

Sofralık yumurtanın, yumurtalama tarihinden itibaren tüketiciye ulaştırılma süresi 21 günden, 28 güne çıkarıldı. Böylelikle yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden sonra sofralık olarak piyasaya arz edilemeyecek.

‘Ekstra taze’ olarak satışa sunulan sofralık yumurtaların, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi de zorunlu hale getirildi. Yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen sofralık yumurtalar, bu amaçla piyasaya arz edilmeyecek ancak yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilecek.

Uzmanından KOAH'ta erken tanı uyarısı
Uzmanından KOAH'ta erken tanı uyarısı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Merkezi