Kadınların eşit ve özgür olma mücadelesini destekliyorum

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda,  “Kadınların, hayatın her alanında eşit ve özgür olma mücadelesini destekliyor, tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Başkan Kantarcı açıklamasında, “Kadınların yüzde 38’inin şiddet mağduru olduğunun OECD raporlarına girdiği, beş kadından birinin fiziksel şiddet gördüğünün raporlandığı koşullarda 8 Mart’ı kutluyoruz. Kadın örgütlerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın sorunları üzerine yayımladığı raporlar, 2021 yılında en az 367 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, COVID-19 salgını sürecinde kadınların sağlık hizmetlerine erişimde zorlanırken, salgın öncesinde de çok yaygın bir şekilde var olan aile içi şiddetin artarak devam ettiğini söylüyor. Ekonomik olarak toplumun en mağdur kesimini oluşturan kadınlar için hükmedilen nafakanın yarıdan fazlası hiç ödenmiyor. Yapılan bir araştırmaya göre, kadınların bakanlıklardaki istihdam oranı yüzde 16 ile sınırlı iken, tarımda çalışan kadınların yüzde 94’ünün sigortası bulunmuyor. Sağlık alanında da kadınlara yönelik eşitsizlikler sürüyor. DSÖ’ye göre her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konurken, Türkiye’de,kadınları bu sorundan kurtaracak aşı Ulusal Aşı Programı’na dahiledilmiyor” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN İMZALANMALIDIR

Bu alandaki sorunların saymakla tükenmeyeceğini söyleyen Kantarcı, “Bizi üçüncü dünya ülkesi konumuna sürükleyen bu tablo mutlakadeğişmelidir.İşsizliktenmobbinge, liyakatsizlikten eşitsizliğekadar çalışma hayatınınher alanda düzenlemeler yapılmalı, ev içi emeğin sömürüsünden bakım yüküne kadar kadınların üzerindeki ağır yükler kaldırılmalıdır.Toplumsal yaşamın her alanında temsildeadaleti sağlayacak önlemler alınmalı, artan hak ihlallerini önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalıdır. Kadın yoksulluğunun önlenmesi için adımlar atılmalı,onları ikincil sayan toplumsal kültürle mücadele edilmelidir. Kadınların yaşamını cehenneme çeviren erken yaşta, zorla evlendirmeden, cinsiyetçi nefret söylemlerine kadar ataerkil zihniyet yapısı eylemler tasfiyesi edilmeli, cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığa karşı çıkılmalıdır” dedi.

ORTAK HEDEF AYRIMCILIĞIN TÜM BİÇİMLERİYLE ORTADAN KALDIRILDIĞI ÜLKE OLMALIDIR

Kantarcı açıklamasını, “Bu hedefler doğrultusunda çalışma yapılması gerekirken, tüm veriler, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarınınkorunması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddetle mücadelenin bütüncül politikalarla desteklenmesi gibi ilkelere dayanan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasınınhak ihlallerini artırdığını gösteriyor. Kadınların tam eşitliğinin sağlanıp cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına karşı çıkan çevrelerin cesaretlenmesine neden olan bu durum, toplumsal şiddeti de tırmandırıyor.Çağdaş dünya ile kucaklaşmaya çalışan bir ülkede bu tablonun kabul edilemez. Hepimizin ortak hedefi, insan haklarına saygı duyulan ve ayrımcılığın tüm biçimleriyle ortadan kaldırıldığı ülke olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, kadınların, hayatın her alanında eşit ve özgür olma mücadelesini destekliyor, tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diyerek tamamladı.

BAŞKAN BOZKURT'TAN KUTLAMA MESAJI

 Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, “Ne yazık ki, dünya kadınlar gününde işsizliğin, yoksulluğun, ayrımcılığın en ağır faturasını kadınlarımız ödüyor, gerekçeli, gerekçesiz şiddete maruz kalıyor.”dedi.

     Başkan Bozkurt, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, 164 yıl önce haksızlığa, eşitsizliğe, kadına şiddete ve ayrımcı uygulamalara karşı dik duran, başını kaldıran kadınların mücadelesini selamladığını belirterek şunları kaydetti:

    “Ne yazık ki, dünya kadınlar gününde işsizliğin, yoksulluğun, ayrımcılığın en ağır faturasını kadınlarımız ödüyor, gerekçeli, gerekçesiz şiddete maruz kalıyor.

Ne yazık ki, Bağımsızlık mücadelemizin temel gücü olan kadınlarımız, günümüzde de baskılarla, bağnaz düşüncelerle çağdaş yaşamın, çalışma dünyasının dışına itilmek isteniyor. Kadınlarımız onurlu yaşam, kendisine,eşine,çocuklarına iş, sosyal devletin gereği olarak da geleceğe güven duymak istiyorlar.

     Kadınlarımız yardımla, sadaka gibi önlerine konulan poşetlerle yaşamak, yarın ne olacak diye kara kara düşünmek istemiyorlar Ama artık çok iyi biliyoruz ki kadınlarımız, dışlanmanın da, ayrımcılığın da, ellerinden alınmak istenen hakların da, evde yanmayan sobanın, pişmeyen çorbanın, boş kalan ekmek sepetinin de hesabını sormaya hazırlanıyorlar. Kadınlarımız bu kararlılık ve anlayışla günlerini kutlarken, hem ekmek, hem de gül istiyorlar.

    Bu vesileyle bütün kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum.”

BAŞKAN POSBIYIK, 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Posbıyık’ın mesajı şu şekilde:

Görüşleri, meslekleri, inançları, becerileri ne olursa olsun,

evde, işyerinde, üniversitede, sokakta, fabrikada, tarlada,

her yaşta, farklı kültürde, farklı görüşte tüm kadınları saygıyla selamlıyorum.

İnsanca yaşam için ve eşit haklar için,

verdiğiniz mücadelede her zaman yanınızda olmaya devam edeceğim.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun.

8 Mart kadının var olma mücadelesinin günüdür.

Çalışma hayatında, sosyal hayatta, evde, sokakta eşitlik için mücadele günüdür...

Kadının özgürleşmesi için mücadele günüdür...

Ne yazık ki ülkemiz kadın hakları konusunda Cumhuriyetten sonra atılan adımlarla elde ettiği kazanımları yeterince koruyamadı.

Üzülüyorum ki her yıl yüzlerce kadın şiddete ve cinayete kurban gidiyor.

Binlerce kadın tecavüze uğruyor.

Bunun temelinde ülkede kadına yönelik bakış açısının giderek değişmesi, şiddet kültürünün egemen olması ve bunlara karşı yeterli yaptırımın bulunmaması yatıyor.

Bu zihniyetle mücadele etmek sadece kadınların değil hepimizin görevi ve  sorumluluğudur.

Ereğli’nin, kadınların özgürce yaşayabildikleri, eğitimde, ekonomik hayatta eşit koşullarda yer alabildikleri, bütün imkanlardan eşit koşullarda yararlanabildikleri, şiddete, kötü muameleye maruz kalmadıkları bir şehir olması için her zaman var gücümle çalıştım. Çalışmaya devam edeceğim.

Hepinizle yan yana durmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Hep beraber başaracağız.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz tekrar kutlu olsun.

Dostluğum, kalbim ve desteğim her zaman sizlerle...”

BAŞKAN PULAN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ'NÜ KUTLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı  Murat Pulat 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Pulat'ın mesajı şu şekilde:

"8 Mart 1857 de ağır çalışma koşullarını protesto etmek için direnişe geçen dokuma işçisi kadınların yaşamını yitirmesiyle başlayan sürecin ardından 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Martı "Dünya Kadınlar Günü" olarak ilan etmiştir. Böylece, 8 Mart kadınların mücadele ve dayanışmasının kutlandığı gün olmuştur.

Türk kadınının Kurtuluş Mücadelesindeki yeri tartışılmazdır. Cumhuriyet ile birlikte hayatın her alanında Türk Kadını yerini almıştır. Dünden bugüne bazı haklar kazanıldıysa da halen şiddete maruz kalan kadınlarımız ne yazık ki vardır.

Kadınlarımızın toplumdaki yeri ve görevleri itibariyle birey olarak kişiliğini kazanması, kendini ifade edebilmesi, toplumda hak ettiği yeri alması gereklidir. Kadınların ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir.

Atatürk; kadınlarımızın medeni, sosyal ve  siyasi hakları için çalışmış, Türk Medeni Kanunun kabulü ile toplumsal ve ekonomik hayatta kadın-erkek eşitliğini sağlamıştır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk "Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez." Sözü ile kadınlarımıza verdiği değeri göstermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerimle; cinayetlerin ,şiddetin, işkencenin, tacizlerin son bulduğu ,insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı demokrasi ve adaletle mücadele edeceğimiz, huzurun egemen olduğu günlere erişme temennisiyle tüm kadınlarımızın “Dünya Emekçi Kadınlar Gününü” kutluyorum."

   

BAŞKAN ALAN: "KADINLAR EN DEĞERLİ VARLIKLARIMIZDIR"

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan bir açıklama yaparak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

Başkan Alan'ın açıklaması şu şekilde;

"Kadınların, hayatın her alanında yaşama yön vererek, sevgi dolu yürekleri ile hoşgörü ve fedakarlığı temsil ettiklerini ifade eden Başkan Alan yapmış olduğu yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

“Varlıklarıyla hayatımızın her alanında fedakârlığı ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız huzurlu, mutlu ve sağlıklı toplumların teminatı olup, yaşama yön veren, bizleri dünyaya getiren, yetiştiren, eğiten, sevgi dolu yürekleriyle bir an olsun bile yalnız bırakmayan, en değerli varlıklarımızdır. Aile kurumunun temelini oluşturan, değerlerimizin temsilcisi ve koruyucusu olan kadınlarımız yetiştirdikleri nesillerle de geleceğimizin şekillenmesine büyük katkı sağlamaktadırlar. Yerel yönetimler olarak her şeyin en iyisine layık olan kadınlarımız için çalışmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta şehit analarımız ve değerli eşleri olmak üzere sevginin, şefkatin, özverinin simgesi olan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü canıgönülden kutluyor, sağlıklı, mutlu ve başarılı günler temenni ediyorum"

BAŞKAN YEŞİL: “8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına bir açıklama yaparak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Yeşil’in açıklaması şöyle;

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, emek ve hak arama mücadelesinin simgesi olan bir gündür.

8 Mart 1857'de New York'ta tekstil işçisi kadınlar "eşit işe eşit ücret", "16 saatlik işgününe karşı 10 saatlik işgünü" talepleriyle fabrikalarda greve çıkarlar. Yapılan grevlerde birçok kadın fabrikaya kapatılır ve bu sırada çıkan yangında ölürler. O günden sonra kadın işçilerin bu onurlu direnişi aynı zamanda tüm dünyada kadınların hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir simgesi haline dönüşür. Kadınlar, insanca bir yaşam için seslerini duyurarak ilk adımlarını atmışlardır. Eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı sürdürdükleri mücadeleye devam etmişlerdir.

8 Mart'a anlamını yükleyen ise Clara Zetkin olur. 8 Mart 1910'da değişik ülkelerden kadınlar Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanır ve yaşamlarını; savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadeleye adarlar.

 Uluslararası ve Almanya işçi hareketinin tanınmış önderlerinden Clara Zetkin,  8 Mart'ın dünya kadınlarının mücadele ve dayanışma günü ilan edilmesini önerir, bu önerisi kabul görür.

Emekçi kadınlar; birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 8 Mart’ta meydanlarda ve her ortamda etkinler yaparken, her gün emekten yana mücadele içindedirler. Kadınların verdiği bu mücadele tarihi, bizlerin emek mücadelesine de ışık tutmaktadır.

Kadına yönelik şiddetin sona ermesi, tüm kadınlarımızın emeklerinin karşılığını tam anlamıyla alması, çağdaş haklar ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında başarıyla yer almaları, siyasette, iş dünyasında, sosyal hayatta daha çok sayıda ve daha aktif olmaları en büyük dileğimizdir.

Hayatın her alanında birlikte mücadele ederek daha güzel günlere ulaşacağımıza olan inancımızla, tüm dünya emekçi kadınlarının mücadele gününü kutluyoruz”.

ÇUFALI KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı  8 Mart “Dünya Kadınlar Günü”  nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Mesajında şu ifadelere yer verdi;

"Huzurlu sağlıklı ve başarılı bir toplumun temel taşı, özveri, sevgi ve sağduyunun temsili kadınlar,

toplumsal ve ekonomik yaşamın ayrılmaz parçası, aile kurumunun en temel unsurudur.

Toplumun her kesiminde ve üstlendikleri her görevde takdire şayan bir şekilde sorumluluklarını yerine

getiren, bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten çalışma hayatına kadar hayatın her alanında

kadınlarımız, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu, yarınlarımızın mimari olmuştur.

Ülkelerin kalkınması ve gelişmesini hazırlayan, bu vatan ve millet için canını feda etmeye hazır

nesilleri de yetiştiren, sağlıklı nesiller yetiştirerek geleceğimizin şekillenmesinde önemli rol oynayan

Türk kadını, şanlı tarihimizin her döneminde üstün gayret ve fedakârlık örneği göstermiş, devlet ve

milletin temelinde ve toplumsal hayatın merkezinde yer almıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, üreten, eğiten, yetiştiren ve

özverinin timsali olan başta şehitlerimizin ve gazilerimizin anneleri ile eşleri olmak üzere dünyayı

sevgi ile dolduran tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı

sunuyorum"