Zonguldak Valisi Ali Kaban 2013 yılı Ekim ayında yaşanan su baskını nedeniyle öğünden bu yana turizme kapalı tutulan ve restorasyonu gerçekleştirilen Gökgöl Mağarası’nın açılışını gerçekleştirdi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, beraberinde Emniyet Müdürü Osman Ak, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun İl Emniyet Müdürü Osman Ak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş ve İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli ile birlikte 2013 yılı Ekim ayından bu yana kapalı tutulan ve tadilatı tamamlanman Gökgöl Mağarası’nda inceleyerek resmi açılışını gerçekleştirdi.

Traverten, sarkıt, dikit ve damla taşlar açısından oldukça zengin özelliklere sahip olan Gökgöl Mağarası’nın 875 metrelik yürüyüş parkurunda incelemelerde bulunan Vali Kaban ve beraberindekiler bol bol fotoğraf çektirerek yapılan tadilatın ayrıntılarını inceledi. Henüz tadilatın tamamlanmamasından dolayı harcanan para miktarını açıklamayan Vali Kaban, mağara gezintisinde İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve gazetecilerle birlikte selfie (öz çekim) çekerek de anı ölümsüzleştirdiler.

“HAKSIZ ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDIK”

Yapılan açılış töreni öncesinde açıklamalarda bulunan İl Özel Genel Sekreteri Recep Demirtaş, tüm zorluk ve haksız eleştirilere ve rağmen restorasyon sürecinin başarıyla sonuçlandığını dile getirerek, “Milyonlarca yıldır varlığını koruyan Gökıgöl Mağarası ülkemizde turizme açık diğer damlataş mağaralarında olduğu gibi çok sayıda sarkıt, dikit, traverten ve damlataş oluşumları ile doludur. Görsel zenginliği bu gün gerçekleştirilen restorasyon çalışmamız ile daha da zenginleştirilmiştir. İlk restorasyon çalışmaları 2001 yılında yine Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen Gökgöl Mağarası bundan 2 yıl önce yoğun yağışların oluşturduğu olumsuz şartlardan dolayı turizme kapatılarak hizmet veremiyor hale gelmiştir. Damlataş Mağaramızın yeni restorasyon çalışmalarında bizlere desteklerini esirgemeyen her zaman yanımızda olan Sayın Valimiz Ali Kaban Beyfendiye İdaremiz ve Zonguldak halkı adına teşekkürü borç biliyorum. Mağaramızın bölgemiz turizmine ve ekonomisine canlılık katacağına yürekten inanıyorum İdaremiz tarafından yapılan fiziki alt yap çalışmaları, projelendirme ve restorasyon çalışmaları neticesinde tüm zorluklara, haksız eleştirilere ve engellemelere rağmen Özel İdaremizce turizme kazandırılmış ve Gökgöl Mağarasının eskisinden daha da canlı ve görsel zenginliği ön plana çıkartılmıştır. Bu durum idaremiz ve şehrimiz adına mutluluk vericidir” dedi.

1 AYDA 8 BİN ZİYARETÇİ

Zonguldak Valisi Ali Kaban yaptığı açılış konuşmasında ise mağaranın 1 aydır promosyon sürecinde olduğunu ve ziyaretçilerden ücret istenmediğini dile getirerek bu süreçte 8 bin ziyaretçiyi kabul ettiklerini dile getirerek, “Gökgöl Mağaramızı bugün resmi olarak açıyoruz. Yaklaşık 1 aylık bir promosyon süreci yaşandı ve o arada mağara ücretsiz olarak gezilebildi. O 1 aylık süreçte burayı yaklaşık 8 bin kişi ziyaret etti. Bu tip yapıları özellikle doğal veya tarihi sit hükmündeki yapıları çok ciddi hassasiyetle koruyarak, onları ileride gelecek nesillerimize de aktarımını sağlayacak güzel sistemler oluşturmamız gerekiyor. Buda bir hayli vakit alıyor. Bir ara burayı özel kişiler talep ettiler, onu karar vermesi gereken İl Genel Meclisi’mize gönderdik. İl Genel Meclisi buna şiddetle karşı çıktı. Şimdi anlıyoruz ki iyi ki karşı çıkmışlar. Halkın sesi, hakkın sesidir. Çok doğru bir karar verilmiş. Bu verilen karar neticesinde buraların daha uzun süre yaşayabilmesi için biran evvel gereken çözümlerin oluşturulmasını arkadaşlarımızdan istemiştim. Onlar çok güzel bir çözüm oluşturdular. Çok güzel fikirler ortaya çıktı. Ben burada başta tüm yüreğiyle destek olan İl Genel Meclisi’mizin önceki ve şimdiki başkanına ve tüm üyelerine, ayrıca bu işi hakikaten yürekten büyük bir aşkla yürüterek bugüne getiren İl Özel İdaremizin Genel Sekreteri şahsında tüm özel idare personeline çok teşekkür ediyorum.

“MİRAS YEDİ GİBİ HARCAMAYALIM İSTEDİK”

Bu tip kamuya açık yerleri herkese yüzde 100 beğendirmemiz mümkün değil. Asıl olan işin doğasına uygun hareket edilip edilmediğidir. Bende arkadaşlarımdan bunu ısrarla her zaman istedim. Aman oluşumlara bir zarar vermeyelim çünkü bu bir mirastır ve bu mirasımızı bir miras yedi gibi harcamayalım. Bunu gelecek nesillere aktaralım istedim. O anlamda çalışıp arkadaşlarımız bu süreci bu şekilde getirdiler. Bu süreç bitti mi diye sorarsanız bitmedi. Şuan dışarı da bir çalışmamız daha olacak. Çok güzel bir servis binası oluşturulacak. Çünkü gelen vatandaşlarımız bir şekilde hizmet almak isteyecekler. Onunda çok güzel bir projesi hazırlandı.

BURASI BÜYÜK SİSTEMATİĞİN BİR PARÇASI

Bu büyük bir sistematiğin bir parçası. Çünkü bu sistematiğin içerisinde Maden Müzesi’de var, ileride gündeme gelecek olan bir madenin turizme açılması da var, Karakum’da oluşacak yapılar da var, bunun içerisinde TSO’nun yürüttüğü ‘Kömüre giden Demiryolu’ projesi de var. Varda var. Yani bir hayli bir sistemin parçası. Bunun içerisinde bu günlerde çalışmalarına başlanacak olan Devrek’teki baston çarşısı ve baston müzesi de var. İleri de Kadıoğlu mozaiklerinden Tios antik kentine kadar uzanacak bir yapının başlangıcıdır burası. Burayı 19 Mayıs tarihinde açmak istiyorduk ama o niyetle bugün açıyoruz” ifadelerine yer verdi.

DUALARLA AÇILDI

Yapılan açılış konuşması ardından İl Müftüsü Mürsel Öztürk tarafından yapılan dua ile birlikte açılış kurdelesi kesildi. Açılış kurdelesinin kesimi ardından mağara içerisinde bulunan salonda Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından klasik müzik konseri verildi. Açılışa katılan protokol üyeleri tarafından mağara gezilirken mağaranın son bölümünde ise Vali Kaban, mağara gezintisinde İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve gazetecilerle birlikte selfie (öz çekim) çekerek de anı ölümsüzleştirdiler. (Umut ERSES)