Ensar Vakfı'nın Çaycuma’da okullara dağıttığı "yardımcı kaynak" kitaplar ile okullarda yaptığı deneme sınavlara Milli Eğitim Bakanlığının 16 Ocak 2017 tarihli okullara gönderdiği yazıya aykırıdır.

Eğitim Sen Çaycma Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre MEB, Diyanet, dini vakıf ve dernekler arasındaki ilişki ve işbirliği son yıllarda belirgin bir şekilde artmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, ideolojik yönelimleri doğrultusunda çalışmalar yapan dini vakıflar ile çeşitli protokollere imza atarak eğitimi dinselleştirme sürecinde siyasi nüfuzu olan dini vakıf ve cemaatlere özel görevler vermektedir.

MEB, ortak çalışma adı altında eğitimi vakıf ve benzeri kuruluşlara emanet etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, iktidarın ideolojik yönelimleri doğrultusunda çalışmalar yapan Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere aralarında Karaman’da kayıt dışı yurtlarda kalan 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarla' gündeme gelen Ensar Vakfı ile TÜRGEV, İHH, Birlik Vakfı, Hayrat Vakfı, Hizmet Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi dini vakıf ve derneklerle yapmış olduğu protokoller ile eğitimi ve okul iklimini dinselleştirme sürecinde bu vakıflara özel görevler vermekte, okullarda faaliyet yürütmelerini sağlamaktadır.

Söz konusu dini vakıf ve derneklerden bir kısmı Türkiye genelinde olduğu gibi Çaycuma’da okullar üzerinden çalışmalarını yürütmektedir.

ÖĞRETMENE YASAK, ENSAR VAKFI’NA SERBEST

Geçtiğimiz günlerde Ensar Vakfı ve Genç Ensar Çaycuma Şubesi tarafından Çaycuma’daki okullara “yardımcı kaynak”ulaştırılmış, kimi okullarda da deneme sınavları yapılmıştır. Ensar Vakfı’nın flamalarıyla okul önlerinde öğrencilerle çekilen fotoğraflar basınla paylaşılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), belli aralıklarla okullara gönderilen yazılarda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitapları ve eğitim materyalleri dışında "yardımcı kaynak", "test kitabı", "tatil kitabı" gibi adlar altında diğer yayın ve materyallerin okullarda bulundurulmaması istenirken Karaman’da kayıt dışı yurtlarda kalan 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarla' gündeme gelen Ensar Vakfı söz konusu Bakanlık yazısı dışında tutulmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığının en son olarak 16 Ocak 2017 tarihli resmi yazısında okullarda 'yardımcı kaynak' kullanılmayacağı açıkça belirtilirken; bağış, proje, protokol gibi çalışmalar kapsamında dağıtılan kitap, broşür, afiş gibi eğitim materyallerinin Anayasa'ya, kanunlara, öğretim programlarına ve öğrenci seviyelerine uygun olup olmadığının eğitim kurumlarınca kontrol edilip kayıt altına alınarak kullanıma sunulması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Bağış yapılacak olsa bile bağışlanacak olan 'yardımcı kaynak' değil, kitaptır.

YAPILACAK SINAV İÇİN KOMİSYON KURULMASI GEREKİYOR

Yine söz konusu MEB yazısında yerel imkanlar kullanılarak ücretsiz uygulanan sınav uygulamalarının, il, ilçe bazında yapılması halinde sınavlardan sorumlu ilgili şube müdürünün başkanlığında; eğitim kurumu bünyesinde yapılması halinde ise eğitim kurumu yöneticilerinden birinin başkanlığında, MEB personelinden alanında uzman eğitimcilerden oluşan en az 5 kişilik bir komisyon kurulması istenmiştir.

Ensar Vakfı'nın dağıttığı "yardımcı kaynak" kitaplar ile okullarda yaptığı deneme sınavlara Bakanlık yazısına açıkça aykırıdır. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından söz konusu “yardımcı kaynak”ların dağıtımı için izin veril midir? Deneme sınavları için ise komisyon kurulmuş mudur? İzin verildiyse bu durum MEB yazısına aykırı değil midir?


Ensar Vakfı, TÜRGEV, İHH gibi kurumların okullardaki her türlü faaliyetine son verilmeli ve MEB ile yapılan tüm protokolleri iptal edilmelidir.