ARELEL İnşaat, Demir Şirketler Grubu’na satmayı planladığı Milli Egemenlik Caddesi’nde bulunan eski Carrefour’un bulunduğu alanı sözleşmeye göre satamıyor, devredemiyor, ortak alamıyor… Temmuz 2016’da inşaat yapım ruhsatı sona eren ARELEL, araziye şuana kadar tek bir çivi dahi çakmadı… Milyonlarca lira kamu zararına neden olan Zonguldak’ın en güzel alanı için Belediye ile ARELEL arasında yapılan sözleşmenin feshedilmesi gerekiyor

PLANLARI SUYA DÜŞTÜ!

Zonguldak Belediyesi ile ARELEL İnşaat arasında 15 Mayıs 1997 tarihinde yapılan sözleşmenin 26’ncı maddesi ‘F’ bendinde, “Firma tesisi 3’üncü kişilere devredemez, işgal ettiremez, kullandıramaz, sözleşmede belirtildiğinden başka ortak alamaz, devir ve temlik edemez” denilmesi ARELEL İnşaat’ın bölgeye yapmaya düşündüğü AVM ve havuz projesi suya düşürdü. Sözleşmeye rağmen Demir Şirketler Grubu’na satılması planlanan alandan 2 buçuk milyon TL rant elde etmek isteyen Davut Acar’ın hayalleri Halkın Sesi’nin ısrarlı yayınlarının ardından sona erdi. Belediye ile ARELEL arasında yapılan sözleşmeyi eline geçiren Halkın Sesi, Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyor. Ortada tesis yok, sözleşme hala nasıl devam ediyor?

İNŞAAT RUHSATI TEMMUZ’DA BİTTİ

Mevcut havuz ve işyerlerini yıkarak Zonguldak Belediye Meclisi’nden 2014 Temmuz tarihinde yapılan meclis toplantısıyla yoldan 7.50 yükseklik olmak şartıyla inşaat ruhsatı alan ARELEL’in, inşaat ruhsatı tarihi Temmuz 2016’da sona erdi. 2 yıllık ruhsat süresine rağmen yasalara göre şuana kadar temel atmadığı için inşaata başlamış sayılmayan ARELEL İnşaat’ın yeniden Zonguldak Belediye Meclisi’nden inşaat ruhsatı alması gerekiyor. ARELEL İnşaat’ın bölgeden hafriyat alarak sözde inşaata başladığını iddia etmesine rağmen Zonguldak Belediyesi, ARELEL’e gerekli tebligatları yaptı. Yasaya göre 2 yıl içinde ARELEL’in temel atması gerekiyordu. Böylelikle ARELEL’in inşaat ruhsatı iptal oldu.

MİLYONLARCA LİRA KAMU ZARARI

1997 yılından bugüne kadar tam 20 yıldır ARELEL İnşaat’ın ukdesine bulunan, yap-işlet-devret modeliyle adı geçen firmaya teslim edilen, “Zonguldak Belediyesi açık ve kapalı yüzme havuzu, kompleks binası, lokanta ve otopark tesisi”nin yerinde bugün yeller esiyor. ARELEL İnşaat, yaklaşık 10 yıl önce projenin büyük bir bölümünü yıkmıştı. Yıkılan alanın yerine taahhüt ettiği zaman diliminde yenisini yapmadığı gibi, sözleşme gereği belediyeye vermesi gereken ‘kiradan ciro payı’nı da ödemeyerek belediyeyi milyonlarca lira zarara uğratan ARELEL İnşaat’ın tüm ihlallerine rağmen Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Davut Acar’ı ısrarla kolluyor. Kamuoyu Akdemir’in bu ısrarı ardında yatan gerçeği merak ediyor.

(Mustafa ÖZDEMİR)