Covid-19 salgınının Türkiye'de ilk beşinde yer alan emekçi kenti iken emekli kenti haline dönüşen Zonguldak'ta iş yerleri kapalı olan resmi kurum, kuruluş ve belediyelerin kiracısı olan esnaf iş yerleri kapalı olduğu halde kiralarının işlemesinden perişan hatta iflas noktasında olduklarını söylediler.

Zonguldak'ta Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO), Esnaf Odaları Birliği Başkanlığının üyelerinin büyük hak mahrumiyeti konusunda çalışma yapmaması, Milletvekillerinin kapalı iş yerleri konusunda merkezi hükumete öneri vermemesine tepki gösteriyor. Belediyeler daha önce Covit-19 kısıtlama, sokağa çıkmama, iş yeri kapatmada kiraları silmişti. Ancak gelinen bu süreçte merkezi hükumetin böyle bir karar almaması yüzünden özellikle belediyelerin kiracısı olan esnaflar mağdur ve perişan durumda.

Kiraları işleyen esnaflar, "Korona virüs sebebiyle belediyelere ait işletmelerin kapatılma genelgesi 20.11.2020 de yürürlüğe girdi. Fakat işletmelerden kapalı olduğu süre için hem kira alımı hem de geciktirdiğimiz her gün için faiz hesaplanarak borcun artırılması devam ediyor. Kapalı olan iş yerlerinden personel çıkartmak yasak. Hem SGK ödüyoruz hem maaş hemde sigorta pirimi ve stopajını ödüyoruz. Bizimde bir ailemiz var geçimimizi sağlayacağımız bir yer yok. Bankalardan kaç kez kredi çekmemiz gerekiyor. Bizi bankalara muhtaç etmeyin. Belediyelerden hiçbir şekilde destek yok. Kira alınmayacak diye genelge gelmedi diyorlar. Her konuda karar alan İl Hıfzıssıhha Kurulu resmi kurum, kuruluş ve belediyelerin kiracıları ile ilgili karar alamaz mı? Vali Mustafa Tutulmaz, TSO Başkanı Metin Demir, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun neden görevini yapmıyor" diye konuştular.