Sağ olsunlar cengaver ve korkusuz balıkçılarımız Karadeniz’de balık neslinin köküne kibrit suyu ektiler…
İstavrit yok, mezgit yok, hamsi yok,
Diğer balıklar, örneğin kalkan, örneğin uskumru, örneğin lüfer zaten yok oldular, barbun da öyle…
Balık bizden sonraki nesillere sadece ansiklopedilerde birer bilgi köşesi olarak kalacak gibi bu gidişle…
Bu arada yakalanan standart dışı balıklar da, yani avlanması yasak olan balıklar tezgahlarda ulu orta satılıyor, yetkililer ise uyuyor.
Bu gidişatın sonu kötü, hem de çok kötü…
Rahmetli Süleyman Demirel’in başbakanlık yaptığı yıllarda yine böyle durumlar ortaya çıkmış ve Demirel Karadeniz’de balık avını tam iki sene yasaklamış…
Millet istediği kadar bağırsın, basmış yasağı ve tam iki seni sonra o bağırıp çağıranlar Demirel’e “Allah senden razı olsun…” demişler.
Çünkü iki sene içinde balık üreyip çoğalmış.
Araştırdım internetten ve buldum bu haberi.
Bir başka haber daha buldum, o da balıkçıların feryadı ile ilgili ve av yasağını kendileri istiyorlar.
Haber şöyle:
Karadeniz'de Tehlike Çanları Çalıyor! Balıkçılar En Az 2 Yıl Av Yasağı İstiyor
Karadeniz'de tehlike çanları çalıyor! Balıkçılar en az 2 yıl avlanma yasağı getirilmesini, aksi takdirde önümüzdeki yıllarda avlanacak balık bulmakta zorluk yaşanacağını söyledi.
Karadenizli balıkçılar bölgede en az 2 yıllık bir av yasağına gidilmesini aksi taktirde önümüzdeki yıllarda avlanacak balık bulmakta zorluk yaşanacağını ifade ediyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Aralık ayının bölgedeki balıkçılar için beklenildiğinden daha çetin geçtiğini söyledi. Doğu Karadeniz'de palamut sezonunun bittiğini, hamsinin ise avının az olması nedeniyle fiyatıyla el yakmaya devam ettiğini kaydeden Arslan, Karadeniz'de hava şartlarının olumsuz geçmesinin de balıkçılığı etkilediğini kaydetti. Arslan, "Hava şartları biraz daha ılıman olsaydı palamut avcılığı Aralık ayı boyunca da sürerdi ama suların da soğumasıyla palamut karasularımızda çekilerek sezonunu kapattı" dedi.
FİYATLAR GÜNDELİK BOLLUĞA GÖRE
Özellikle hamside düşük fiyatların ancak bol avlanma yaşandığı günlerde kısa vadeli olacağını ifade eden Arslan, "Bundan sonra düşük fiyatlar ancak gündelik bolluğa göre ve kısa süreli olabilir ama genel olarak düşüş beklenmiyor. Özellikle ucuzlama Ocak ve Şubat aylarında olmaz fakat fiyatlar ortalama olarak aynı seyrinde devam eder. Hamside, 15 lira ile 7 lira arasında oynayan fiyatlar, gündelik bolluğa göre 3-4 günlüğüne 5 liralara kadar gerileyebilir. Bu sene hamsi az miktarda çıkıyor. Çıkan hamside ise kalite düşük" ifadelerini kullandı.
BALIK BİTME NOKTASINDA
Karadeniz'de balığın son yıllarda bitme noktasına geldiğini belirten Arslan, hamside ise tehlike çanlarının artık daha sık çalmaya başladığını söyledi. Avlanmanın şuanda Batı Karadeniz'de yapıldığını kaydeden Arslan, "Balıkçılarımız şuan için Batı Karadeniz açıklarındalar. Çünkü balık birkaç senedir Doğu Karadeniz açıklarına geri dönüş sağlayamıyor.
TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR, EN AZ 2 YIL YASAKLANMALI
Bunun en başta sebebi ise tartışılabilir ama devasa teknelerin denize yaydığı elektro manyetik dalgalar. Bunlar geri dönüş yapan balığın dengesini ve göç yollarını bozuyor. Hamside ilerleyen yıllar için tehlike çanları çalıyor. Biz bunları geçtiğimiz yıllarda söyledik ama fazla işe yaramadı. Bizim kanaatimiz balık avı yasağı en az 2 yıl olmalı ki denizdeki balık kendisine gelsin ve bizim için bol, vatanda için ise ucuz bir sezon geçsin" şeklinde konuştu.
Haber böyle ve tam dört yıl önce yapılmış…
Dört yıldır tınlayan da olmamış, takmamışlar ve gele gele bu günlere gelmişiz…
Şimdi kara kara düşünüyoruz, bu işin sonu ne olacak?
Ne olacağı yok, av yasağı bir an önce konulmalı, yavru balık satışı da önlenmeli, yasalara aykırı av yapanlar ile satış yapanlara daha ağır cezalar getirilmeli.
Balıkçılar da bunu istiyor,
Halk da!