Yeni yıla aile, arkadaş veya topluluklar ile katılanların yeni yılın ilk haftası patır patır döküldüğünü görmekteyiz. Çevremizde o kadar çok kişi şuan covid olduğunu söylüyor ki, artık Sağlık Bakanlığının açıkladığı rakamların pek bir anlamı kalmadı; bundan sonra covid olmamak tamamen şans.

Karantina süresi aşağı çekildi. Ancak yeni öğreniyoruz ki karantina sadece testi pozitif çıkana var. Yani aynı hanede virüs temaslı diğer aile bireyleri 3.aşılarını olmuşsa karantinaya girmiyor. Kendi gözlemim onlarda birkaç gün içinde belirtiler vererek bu hastalığı geçiriyor; karantina olmadığı için evden çıkanlar ise hastalığı daha da yaymakta. Özetle sağlıkla şaka yapılmaz, dalga geçilmez, riske atılmaz diye bir şey yok, baya bir canlı bombalar geziyor aramızda.

Bir başka durum ise; artık aile karantinaya alınmadığı için, ilaç tedavisi olmadığı için, filyasyon ekipleri dolanmadığı için insanlarda durumu ciddiye almıyor, birçok kişi hasta olduğu halde nasılsa ateş düşürücü, ağrı kesici ilaç al duyumu ile artık teste dahi gitmiyor. Yani o haberlerde açıklanan rakamlar artık bir anlam ifade etmiyor.

Belgeleri ile görmesem bu kadarı da olamaz derdim. Covid testi pozitif bir kişinin 7 ve 8.günlerde kontrol testleri yapılıyor ve hala pozitif durumdayken HES uygulamasında son 48 saat negatif sonuç HAYIR yazmaktayken dahi karantinası sona erebiliyor. Özetle vatandaş hastayken, bunu bulaştırma potansiyeli varken hala aramızda dolaşması resmen mümkün kılınmaktadır.

Şahit olduğum bir başka durumda hangi akla hizmettir bilinmez; hastanelerde bazı işlemlerde ( ameliyat, endoskopi, MR gibi …) işlem yapılacak vatandaş ücret ödeyerek PCR testi yaptırırken, o işlemi yapacak doktor, hemşire, hasta bakıcı, teknisyen ve diğer görevlilerden bu test istenilmemektedir.

Büyük bir hastaneden yetkili bir ağızdan aldığım bilgi personel belirti vermedikçe PCR yapılmadığı, bakanlığın bu testi sadece vatandaştan istediğidir. Yani vatandaş narkozlu, hava yolu açık bir ortamda, kontrolsüz bir şekilde işlem yapılmasının yolu açık, ancak vatandaş olduğu için o testin ücretini ödeyerek işlem yaptırması gerekiyor veya devlet hastanesinde saatlerce kuyrukta bekleyecek. Hala yolunacak kaz vatandaş var, şahit olduklarımı yazdığım için imzamı atıyorum bu konuya.

Bilemiyorum sizlerin çevresinde test sonuçları ne kadar sürede çıkıyor ancak 5-6 güne test sonucu alamayan dostlarım oldu. Hasta olsa karantina süresi dolacak kadar zamanda test çıkmıyor; demek ki o rakamların açıklanıyor olması bir defa daha anlamını yitiriyor. 2020’ nin en başına döndük diyemiyorum durum çok daha ciddi.

Son 2 senede covid ile ilgili defalarca yazılar yazdım. Ocak 2020’ de Sağlık Bakanının bu konuda uyarıldığı halde; soru önergelerine verdiği cevaplar, televizyonlarda canlı yayınlardaki konuşmaları kelime kelime hafızamda.

O zaman bilmiyorduk, ihtimal vermiyorduk, tecrübesizdik denilmesine bir yere kadar anlamaya çalışırım ancak şuan yapılan daha doğrusu yapılmayan, alınmayan önlemlerin vebali büyük. Bunları anlamam mümkün değil. İnsanlarımız göz göre göre hasta oluyor.

Vatandaş bıktı ama hükümetin böyle bir lüksü yok, önlem almak, tedbirli davranmak zorunda. Bu yazıyı okuduktan sonra sokağa çıkın ve bakın etrafınıza kaç kişi maskeli?

Aracın önünde maskemiz çift kat takılıyken arkada oturmadığım için ders vermeye çalışan memur, maskesi yüzünde mi hala?