Çaycuma.org’un 31.12.2009 tarihli  bu haberi doğrusu beni yerimden hoplatmıştı. Nasıl hoplamam, balık kocamandı: “Bölgemize Dev Proje!..” Ne balığı, balinaydı balina!..Pencereyi açıp “Ey ahali duydunuz muu!” diye bağırmamak için zor tutmuştum kendimi.
            “Zonguldak’ı Filyos Vadisi’ne bağlayacak 3 tünelli Çevre Yolu Projesi hayata geçiyor!” Gördünüz mü? Hele haberi okuyunca, “Nihayeet!..” diye naralar attığımı hatırlıyorum evin içinde. “Sivil Toplum Kuruluşlarının Başarısı”, işin bir de bu yanı var. En ilginci de bu ya. Anlı şanlı  vekiller dururken, işi sivil toplum kuruluşları kotarmıştı. Nasıl mı? Önce haberi bir okuyalım (özetle). 
            “Zonguldak Platformu’nun girişimleriyle Ulaştırma Bakanlığı, Zonguldak-Filyos-Çaycuma arasına 3 tünel ve çevre yolu yapmayı planlıyor. Zonguldak-İnağzı arasına Mithat Paşa Tüneli yapılması için imza kampanyası ve çeşitli girişimlerde bulunan Zonguldak Platformu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı’ndan Zonguldak’tan Çaycuma’ya kadar 3 tünelin de yer aldığı sahil yolu projesinin sözünü aldı.
             İnağzı, Türkali ve Göbü’ye tünel yapılması ile Zonguldak-Kilimli-Filyos-Saltukova güzergahına sahil yolu projesi yaşama geçiyor. Ulaştırma Bakanlığı bu dev projeyi 2010 yılında projelendirerek ihaleye çıkartacak. Konuyla ilgili yetkililerle görüşen Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, Zonguldak Platformu’na müjdeyi verdi.
            Soluk, “Zonguldaklılar olarak  transit trafiğin kent merkezine girmemesini istiyorsunuz. Şu anda bu proje bizim yatırım programımızda var. Proje ile ilgili harita çalışmalarını biz tamamlattık. Proje çalışmaları başladı.  Uygulama projesine müteakiben de işi ihale etmek gerekir.
            Yatırımda bir sıkıntımız yok, parasal bir sıkıntımız yok. Harita çalışmaları kesinlikle bitirilmiştir. Tünel yapımında artık bir zorluk yok. Tünel teknolojisi de artık neredeyse yol yapımına paralel hale gelmiş. İhaleyi alan firmaya, bize projenin tamamlanması ile ilgili verdiği  süreden en az % 25 daha kısa sürede bitirmesini rica edeceğiz. 38,5 kilometrelik yolun ihalesini de tek parça yapacağız. Güçlü bir firma girecek ve alıp gidecek.
            Zonguldaklılara müjdeyi veriyorum. Biz bu işi 2010 yılında ihale ederiz. Biz bu yolun yapılmasını görevimiz olduğu için yapıyoruz. İşi çabuklaştırmamıza sebep olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
            Karayolları Genel Müdürlüğü’nü telefonla arayarak Mithatpaşa Tüneli’ne öncelik verilmesini ve işin hızlandırılmasını isteyen Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, yapım ihalesini 2010 yılı içerisinde yapılması sözünü verdi.”
            *****
            Bu konuda Zonguldak Platformu sözcüsü gazeteci Osman Sav ile birlikte muhtarlarımızın da emek verdikleri biliniyor.  Zonguldak’a bir çivi çakılmasını isteyen gayretli ve çalışkan insanların bu proje için koşturdukları biliniyor. En azından   Ankara gidiş-gelişlerini,   açıklamalarını merakla izlerdim. Zonguldak için çabalamaları nedeniyle onları kutluyorum.
             Açıklamayı yapan ise devlet-i âlinin Ulaştırma Bakanı Müsteşarı. İnanmayıp, hoplayıp zıplamayıp da ne yapacaksınız!..,
            *****
            Bu haberi veren Zonguldak gazetelerinin hemen hepsi, yapılacak yolların ve tünel yerlerinin de gösterildiği “Yapım krokisini” de yayınlamışlardı. Gerçekten kentin önünü açan bir proje idi. Zonguldak’tan otomobil ile yola çıktıktan ortalama 30-40 dakika sonra   Filyos’a ineceksiniz. Zonguldak’a soluk aldıracak bir projeydi doğrusu.
            Pekala ne oldu diye soracaksınız şimdi..
            *****
            Efendim  Zonguldak’ın can damarı TTK sanki çöküşe bırakılmış.
              İşlevsiz hale getiriliyor. İşçi alıp kömür üretimine yönelemiyor.
              Size 2911 yılında seçimler öncesi ne denildi?
             “Filyos Vadisi Projesini iki yıl gibi kısa zamanda bitiririz.”
             Bitti mi? Bitmedi..Aksine yol daha çok uzun görünüyor.
            Gelelim Zonguldak Platformu’na “başlıyoruz” diye söz verilen o meşhur Dev Proje’ye..
            Ne zaman söz verilmişti?
              2010 yılında ihaleye çıkacaktı ve kısa zamanda bitirilecekti.  
            Açıklamada neler denilmişti?
            “Yatırımda bir sıkıntımız yok, parasal bir sıkıntımız yok.”
            “Harita çalışmaları kesinlikle bitirilmiştir. Tünel yapımında artık bir zorluk yok.”
            “38,5 kilometrelik yolun ihalesini de tek parça yapacağız.
               Güçlü bir firma girecek ve alıp gidecek.”
               Herşey hazırdı.2010 yılında ihale, ardından yapıma geçilecekti.
            Pekala ne oldu acaba? Dediniz değil mi?
            Yahu güzel kardeşim!
              Bu üç soruyu sormanın tam da vakti değil mi?
            Bu   üç konunun rafa kaldırılması, önce senin, sonra çocuklarının sonra da yaşadığın şehrin aleyhinedir. 
              Yakında önüne sandığı koyacaklar.
              Düşün, taşın, kararını ver. Hesabını sor!..