Şair-Yazar Metin Köse,Salı günü akşam 19.00’da KanalB televizyonundayayınlanan Güncel programının konuğu oldu.

Metin Köse şimdiyekadar kalemealıp yayınladığı üçkitabından kesitlersunarken,Büyük Yürüyüşüzerine yazdığı kitabı ile zengin bir miras bıraktı. Nasıl mı? Büyük yürüyüş üzerine kaleme alınmış, benim bildiğim kadarıyla, başka bir kitap yayınlanmadı. Tarihe not olarak değerlendirilecekkitapta, madencininpatlama noktası üzerine gerçekleşen yüz binkişinin başkaldırışının hikâyesi yer alıyor.Büyük yürüyüşün en küçük ayrıntısına kadar ele alındığıkitabın enilgi çekici noktasıise, 40 yıldır Zonguldak ve Türkiye politikasına mührünü vurmuş Sayın Köksal Toptan ve SHP MilletvekiliErtuğrul Günay ve de Zeki Çakanüçlüsünün Büyük Yürüyüş başkaldırışındakirollerinin anlatıldığı kısımdır.

Metin Köse’nin yayınladığı birincikitabı Mükellefiyet’teDilaver Paşa NizamnamesiveOsmanlı dönemindeki çekilen eziyeti ele alıyor.

Göldağı kitabıise ikinci(1940)  Cumhuriyet Dönemi konusunu inceliyor.

Büyük Yürüyüşise1991 yılında 100 bin maden işçisi ve yakınlarının Büyük Ankara Yürüyüşüüzerineyazılmış değerli bir eser olarak,madenci kentinde içinde herkesin kendinden bir anı bulacağı bir eser olarak yayınlanmıştır.

Metin Köse’nin üç eseri de Doğan Yayıncılıktarafından yayınlamıştır. Zonguldaküzerine kalemealınmış eserlerin, Zonguldak Genel Maden İş Sendikası başta olmak üzere,Zonguldak Halkı tarafından değerleri bilinmemiş bulunuyor.

Bence bu üç eser, televizyon dizisi ya da film olabilir.

Köksal Toptan, ZekiÇakan ve Ertuğrul Günay’a gelince;
Köksal Toptan,100 bin kişi Mengen’e ulaşınca artık geri dönün gibi bir anlayışlaGenel Maden İş Sendikası Genel Başkanı ve yönetimi ile bir görüşme yapmıştı. ÇünkümadencilerGerede’ye çıksaydı ANAP İktidarıbitecekti. DYP- SHP koalisyonuiktidara gelecekti. Biz hazır değilizgibibir karşılık gelince Sendika yönetimiMengen’de 3 gün boyunca yattı ve hakkını alarak geriye döndü.

Rahmetli ağabeyim İsmetAkgün de Büyük Yürüyüş’te belki en fazla emek harcayan bir maden işçisiolarak yollara düşmüştü. Kozlu’dan Zonguldak merkezine her gelişlerinde HaberGazetesi’ne 10 arkadaşı ile gelir, “Bize döner ısmarla.” derdi.  Anlayacağınız bir yerel gazeteci olarakbizimde çorbada tuzumuz olmuştur. 

Zeki Çakanise KöyHizmetleri Genel Müdürü olarak Dorukhan Tüneli ağzını ikiadet greyder ile kapatarak Mengen çıkışını kapatmıştı. Ayrıca; greyderlerin önüne, arkasına,çevresine TürkAskeri konuşlandırılmıştı.

Metin Köse dostuma teşekkür eder, bize böyle eserler kazandırmasının mükâfatını bulmasıdileğimle teşekkür ederim.