İşte o yazı: 
Son günlerde basında sık sık kurt haberleri okuyoruz. Kurtlar bu aylarda köylere kadar indi. Aslında bölgemizde daha çok Çakal sürüleri olsa da Batı Karadeniz ormanlarının geniş dağlık alanlarında bir çok kurt türü yaşamaktadır. 
Ülkemizde kurtlarla ilgili bir araştırma maalesef yapılmamış. Yaban hayvanları konusunda araştırma henüz yetersiz bir düzeyde kalmış. Sadece Anadolu’da görünen veya fotoğraflanan, foto kapana yakalanan kurtlar var. Ama hangi bölgede hangi kurt çeşitleri var, aralarında ayrışan özeliklere göre tür belirleme yapılmamış.
Anadolu’da yaşayan kurtlara Bozkurt dense de, foto kapana yakalanan bir çok tür var. Mesela Muğla’da foto kapana yakalanan Karakurt (İskender) örneği var. Mesela Bursa’da görüntülenen kurt , sarı kurt olarak isimlendirilmiş aslında Kızıl kurt olduğu anlaşılıyor.
BOLU’DA FOTO KAPANA YAKALANAN AVRASYA KURDU VAR
Yaptığım araştırmalara göre dünyada kurtların yayılımı haritasında Batı Karadeniz’e kadar yayılan Hint kurdu gösteriliyor. Aslında bu Avrasya kurdunun alt soyu. Avrasya kurdunun bir başka türü de, Tibet kurdu ve Moğol kurdu olarak gösteriliyor. Hemen hemen hepsi boz renginde. Yani ; Türkçe “Boz” kahverengidir. Bozkurtta doğal olarak kahverengi kurttur. Türklüğün simgesi Kurt olmasına rağmen , "Türk kurdu yok mu ? " dereniz ; özellikle Türklerin simgesi olan kurt türü, bozkurt olarak biliniyor. 
Batı Karadeniz’de akademik olarak araştırılması gereken konulardan bir tanesi de yaban hayvanları.
Bizim ülkemizde akademisyenlik daha çok kapalı mekanlarda eğitim kurumlarında ders vermek ile meşgul olduğu için; saha çalışması yapan çok az sayıda öğretim görevlisi var.
Özet ile ; Zonguldak’ta, doğada yaşayan kurtlar bizim tabirimiz ile Bozkurt ; Uluslararası isimleri ile Avrasya kurdu veya alt soylarından Hint ve Moğol ya da Kızıl kurt türü olabilir.

Ömer Barutçu’ya veda töreni Ömer Barutçu’ya veda töreni

Whatsapp Image 2024 11 24 At 20.24.55

Kaynak: HABER MERKEZİ