Son yüzyılda yaklaşık 190.000. 000 insan savaşlarda hayatını kaybetti.   Afrika’da Hutular sadece Tutsi oldukları için binlerce   insanı öldürdü.   Her gün gazetelerin üçüncü sayfası   cinayet haberleri veriyor.  Sebepler bazen:  Yan baktı.  Beni solladı.  Beni terk etti.  Kapıyı geç açtı, Yanlış ilaç  yazdı. Küfür etti.  Beni tahrik etti  gibi, ipe sapa gelmez  gerekçeler.   Empati diye anlatılanların çoğu boş kümeden ibarettir. Empati yoktur demiyorum. Ancak Empati duygusunun kişide olabilmesi için bir takım unsurlar gerekmektedir.

Amerikalı seri katil Ted Bundy’ ye  İşlediği cinayetler için ne hissettiği sorulduğunda “ Dünya da çok fazla insan var, neden üzülüyorsunuz ki “yanıtını vermiştir. Tüm bunlar kompleks konulardır. Konunun  içinde genetik, yetişme ortamı, Hatta beynin amigdala   bölümününün  işlevsiz ya da işlevli olması bile  etkendir.  Önemli olan yukarda anlatılan vahşiliğin  nedenlerinin derinlerine inmek lazımdır ki;  o zaman da zülfiyare dokunmak gerekir. Her şeye rağmen yapılabilecek olan bir şeyler yok mu?  Elimizden  hiçbir şey gelemez mi?

Çuvaldızı kendimize batıralım….

Anı adlı yazımı okuyan  herhangi bir öğretmen;   yazıyı okuduktan sonra  artık hiçbir öğrenciye “O kitabı çöplükten mi buldun”  diye sormayacaktır.  Hikaye sınıf ortamında okunduktan sonra öğrencilere duyguları sorulmalıdır.  Cumhur’un yerinde olsaydın ne hissederdin?  Sen olsan nasıl davranırdın?  Öğretmenin yerinde sen olsaydın ne hissederdin?   Yusuf hakkında ne düşünüyorsun?  Edebiyat ve felsefe duygularımızı da eğitir..  Eğitilen duygularımız  empati derecemizi yükseltir.  Tabi ki AMİGDALA nız. İşlevli bir haldeyse!!!!

NOT: Anı adlı makalemi okuyunuz…

Cumhur DEMİRDÖĞEN

     505-9202719