Bana soruyorlar "Neden güncel konuları yazmıyorsun?" diye. Güncel konuları da yazmakta sıkıntı çekeceğimi sanmıyorum. Bir futbol maçını yorumlasam eminim ki şaşırıp kalırsınız. Siyasi konularda yazsam; zaten Türkiye’nin büyük bir çoğunluğu bu konuları yazıyor ve tartışıyor. Sadece bir kahvehaneye ya da berbere gitmeniz yeterli. Sanmayın ki entelektüel kalite televizyon programlarından daha düşük. Hiç unutmam şu anda mecliste olan bir milletvekili “Siyasetçi kendi kitlesine yalan söyler!" demişti. Peki halkın büyük çoğunluğunun tartıştığı bu konular hangi sorunlarımızı çözüyor? Kimin eline ne geçiyor ya da neyi değiştiriyor? Üretimi mi arttırıyor; eğitim sorunumuzu mu çözüyor; yaşam kalitemizi mi arttırıyor? Bize ne katkı sağlıyor? Naçizane ben de işe yarayan bir şeyler yazmak istedim.

Doğulu Batılı bir çok felsefe adamını takip ettim. Ortak noktada buluştukları konular var. Bu konulara zaman zaman değineceğim. Felsefecilerin büyük çoğunluğu yaşamın anlamını insanın kendi içinde araması gerektiğini söylüyor. Yine felsefeciler adaletin toplumlar için vazgeçilmez bir kavram olduğunda hem fikir.

Aşağıdaki sözler Bugün seksen altı yaşında olan İstanbul doğumlu Felsefe Hocası Prof.Dr. İonna KUÇURADİ'ye aittir. Maltepe Üniversitesinde İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezinin yöneticiliğini yapmaktadır.

"Merdivenlerde son basamak aynı değil; yani ya kısa yada yüksek farkında mısınız bilmiyorum. Ben ilk defa Bursa'da farkına vardım. Bu merdiveni yapan, insan hakkı ihlali yaptığının farkında değil. Bir arkadaşımızın annesi böyle bir merdivenden düşüp beyin kanaması geçirdi. Sen onu düzgün yapmıyorsan ya da kontrol etmiyorsan başka bir insanın yaşama hakkını elinden alabilirsin!"

Yukarıda görmüş olduğunuz bir okulumuzun merdivenleridir. Sadece son basamak değil adeta tüm basamaklar standart ölçülerde değildir. Bu bir insan hakkı ihlalidir. İronik olan sa merdivenlerde yazılı terimlerin felsefi terimler olmasıdır. Merdiven sadece bir örnek. Lafın tamamı anlatmaya gerek yok sanırım!!!

Kuçuradi, meslek ile insan hakları arasındaki bağlantılarında görülmesini istiyor. Şerit ihlali yapan bir şoförde insan hakları İhlali yapıyor. Binayı yeterince dayanıklı yapmayan müteahhit de, merdivenlerin hesaplarını doğru yapmayan mimarda. Tabii ki bu konuları her meslek için yorumlayabiliriz. Tüm bunlar birer insan hakları ihlali haline dönüşebilir.

ÇÖZÜM YOK MU VAR TABİİ Kİ…

Devam edecek…